Preskočiť na hlavný obsah

Jak si nechat uznat certifikát Instruktora jógy ze zahraničí?

· 5 minút čítania
Honza Bouchner
zakladatel a tech lead Zenamu.com

V jednom z našich minulých článků (Jak se stát instruktorem jógy) jste se dočetli, jaký kurz nebo certifikát potřebujete k tomu, abyste se mohli začít jógou oficiálně živit, jak dlouho kurz instruktora trvá a kolik stojí, a další užitečné informace pro další rozhodování a směřování v rámci jógové praxe.

Dnes se podíváme na to, jakým způsobem si lze nechat uznat vaši odbornou kvalifikaci pro vyučování jógy v případě, že jste kurz absolvovali v zahraničí a nyní byste toto vzdělání rádi uplatnili v ČR.

V případě, že máte certifikát ze zahraničí (např. RYT 200), musí být potvrzený naším ministerstvem. Samotný certifikát získaný v zahraničí bez dalšího potvrzení vám při ohlašování živnosti na úřadu nestačí.

No jo, ale jak na to?

Nejznazší cesta bez dalšího papírování je, že vedle certifikátu, který jste získali v zahraničí, absolvujete ještě rekvalifikační kurz zde v ČR.

Vím, co se vám teď honí hlavou. Že už jste potřebné vzdělání – a možná hned několik – získali a víkendy v následujících 6 měsících byste raději trávili jinak než opakováním základů. Proto čtěte dál.

Nostrifikace certifikátu uděleného v EU

Pokud vám byl certifikát udělen zemí, která je členem Evropské unie, cesta k jeho uznání je taktéž relativně snadná. Čeká vás vyplnění žádosti pro Uznání odborné kvalifikace pro oblast živnostenského podnikání.

Na MPO je nutné dodat:

  • originál vašeho certifikátu
  • certifikát přeložený do českého jazyka (nemusí být notářsky ověřený)
  • zaplatit správní poplatek 2.000,— Kč. Ten je možné uhradit kolkovými známkami nebo poslat na zvláštní účet MPO

Nostrifikace certifikátu uděleného mimo země EU

Další možnou cestou k uznání je zkouška u Hospodářské komory ČR, získání apostily (ověření podpisu a otisku razítka na listině za účelem jejího použití v zahraničí), případně absolvování procesu superlegalizace.

Zkouška profesní kvalifikace (Hospodářská komora ČR)

Hospodářská komora České republiky je autorizovanou osobou pořádající zkoušky z profesních kvalifikací. Získání kvalifikace předpokládá, že už potřebné kompetence máte, takže stačí projít zkouškou sestavenou na základě definovaných standardů profesních kvalifikací (např. Instruktor/instruktorka jógy, Instruktor/instruktorka pilates, Instruktor/instruktorka powerjógy).

Získání apostily

Získání apostily bych nazval takovou „střední školou papírování“ a jde o způsob, jak si nechat uznat certifikát ze zahraničí, aniž by bylo nutné projít ještě složitějším procesem ověřování – superlegalizací. Týká se vybraných zemí třetího světa (např. USA, Indie, Austrálie apod.)

  • seznam všech států, které jsou osvobozeny od požadavku superlegalizace a stačí apostila, naleznete v tomto dokumentu

Jde v podstatě o notářské ověření dokumentu vydaného v cizí zemi pro uznání Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Apostila je zvláštní pečeť nebo razítko, která potvrzuje pravost podpisu, otisku razítka a identitu osoby nebo instituce, která certifikát vydala.

V praxi to vypadá tak, že svůj originální certifikát zašlete oficiálnímu zástupci země, kde byl certifikát vydaný. Může to být třeba notářská společnost, která se těmito případy zabývá, nebo to může být přímo škola, která vám certifikát vystavila. Nazpět vám přijde certifikát opatřený potřebnými razítky a pečetí.

Poměrně čerstvou zkušenost ohledně uznání diplomu z Indie si můžete přečíst u Lucie Štancové přímo na jejím blogu.

Superlegalizace

„Vysoká škola papírování“. Týká se zbylých zemí třetího světa, např. Thajska. Kromě výše zmíněné apostily je nutné podstoupit ještě superlegalizaci dokumentů.

Hlavním cílem superlegalizace je potvrzení pravosti dokumentů a vyloučení padělků. V tomto případě je ověřována i pravosti certifikátu (podobně jako když notář ověří podpis na plné moci, aby přijímající strana věděla, že jste ji skutečně podepsali vy). Je ověřována pečeť (nebo razítko) vydávající instituce a navíc podpis vydávajícího úředníka.

Co si z toho vzít?

Někdy se zeď zbourat nepodaří

V případě superlegalizace vás nejspíš čeká tolik administrativního úsilí, že pokud si nezaplatíte odborníka, který se vyřizováním podobných žádostí zabývá denně, nejlepší cestou pro ušetření nervů, peněz i času je absolvovat některý z rekvalifikačních kurzů, které pořádají jógová studia v ČR.

Kurz 150 h je úplné minimum k získání certifikátu MŠMT - lektor 2. třídy a lze ho absolvovat do 6 měsíců. A to je zhruba stejně tak dlouho, kolik zabere vyřízení superlegalizace.

Na základě komentáře na Facebooku jsem kontaktoval lektorku Dagmar, jestli by se mnou mohla sdílet víc informací ohledně jejího boje s úřady o uznání certifikátu z Thajska (RYT 500) a proč to nakonec nevyšlo.

Zkušenosti s uznáním certifikátu pro jógu z Indie

Odpověď naleznete níže. Zmiňuje však to, že o aktuální situaci nemá přehled, protože uznání řešila už před více jak 10 lety.

Zkušenosti s uznáním certifikátu pro jógu z Indie a Thajska

Pokud máte tedy vy sami za sebou čerstvou zkušenost s vyřízením superlegalizace pro váš certifikát instruktora jógy, určitě nám prosím napište na support@zenamu.com.

Pro ostatní čtenáře by šlo o cenné a aktuální informace 🙏.

tip

Pokud provozujete své vlastní jógové studio, oceníte systém, který vám vedle vypisování lekcí, kurzů a workshopů umožní též snadnou správu rezervací, příjem a automatizaci plateb a ulehčí vám v administrativě s odhlašováním, storno poplatky a postará se klidně i o náhradníky.

Proto jsme vytvořili Zenamu. Zenamu je schopno pokrýt veškeré potřeby jóga studia i samostatného lektora.

Rezervační systém Zenamu

Seznam vašich lekcí a rezervační formulář je přizpůsobený pro všechna zařízení. Vaši klienti mohou provést rezervaci na mobilu, počítači i tabletu.

Spolu se spřátelenými jogínkami, které byly prvními nadšenými uživatelkami, jsme náš systém vypiplali do posledního detailu. Systém navíc neustále rozvíjíme a díky vaší zpětné vazbě přinášíme téměř každý měsíc různá vylepšení a zjednodušení.