Preskočiť na hlavný obsah

10 tipů pro jógová studia, jak ušetřit na nákladech za jógamatky

· 7 minút čítania
Babu Červenková
zakladatelka a programátorka Zenamu.com... a taky nadšená jogínka ;)

Nabízet ve studiu podložky k zapůjčení je dnes už téměř samozřejmostí. Každý klient mířící na vaše lekce rovnou z práce jistě ocení, že s sebou nemusí po celý den tahat tento poněkud neskladný „válec“. Nechť zvednou ruku všichni, kdo se někdy s jógamatkou proplétali přeplněným autobusem, nebo ji při odchodu na poslední chvíli někde zapomněli 🙂.

yogamat

1. Nakupujte jógamatky z kvalitního materiálu

V kontrastu s nadpisem to může vyznít protichůdně, ale šetřit na kvalitních podložkách se z dlouhodobého hlediska skutečně nevyplácí a je dobré myslet na celkovou udržitelnost.

Pokud se rozhodnete pro nákup levných a pravděpodobně méně kvalitních podložek, při zvlášť častém používání se brzy opotřebí. V ideálním případě na nich bude někdo cvičit po celý rok, 7 dní v týdnu, a to několikrát denně.

Podložky ve vašem studiu čelí mnohem větší zátěži a častějšímu čištění než klasické domácí podložky. I když mohou být levnější podložky na první pohled lákavější a schůdnější variantou, častější výměna za nové vás vyjde dlouhodobě dráž.

2. Volte tmavé barvy, bez vzorů a bez „semiše“

I přes sebelepší péči je postupné opotřebení jogamatky nevyhnutelné. Proto je vhodné volit spíše tmavší barvy podložek, na kterých není vidět každé smítko. Mezi oblíbené a decentní barvy patří tmavě fialová, tmavě šedá a černá. Pokud ale preferujete světlé barvy, doporučujeme světle šedou nebo okrovou.

Podložky je vhodné vybírat bez vzoru. Nejen že ty se vzorem bývají typicky dražší, ale jakmile se vzor časem ošoupe, i dokonale čistá a stále funkční podložka pak zkrátka nevypadá nejlépe. Podobně je to s podložkami se semišem.

Investovat do designových nebo dokonce na míru vyrobených podložek s vlastním logem studia může znít jako dobrý nápad, není to však ekonomicky výhodné. Pro účely půjčování jsou takové podložky drahé a ani klienti to pravděpodobně nijak zvlášť neocení. A vám se bude hůř a za větší náklady nahrazovat podložka ze "série", která se nedopatřením poškodí, než obyčejná tmavě fialová od dodavatele.

3. Řekněte si o slevu

Investice do jogamatek pro celé studio může být značná, zejména pokud jich potřebujete pořídit velké množství najednou.

Pokud nakupujete celou sadu podložek najednou, určitě se nebojte zavolat nebo napsat více vytipovaným dodavatelům a zjistit, zda vám mohou nabídnout množstevní slevu.

Při nákupu většího množství je pravděpodobné, že dodavatel bude ochoten poskytnout výhodnější cenu, což bude výhodné pro vás i pro něj.

4. Pokud mám opravdu hluboko do kapsy

Jste na úplném začátku svého podnikání, s limitovaným rozpočtem a peněz není nazbyt?

Pokud nechcete zklamat klienty, kteří by zapůjčení podložky ve studiu uvítali, existují dvě tzv. low cost varianty.

Nákup z druhé ruky

  • projděte si různé internetové bazary
  • zeptejte se v jógových nebo fitness skupinách po vyřazených nebo zbytných podložkách na probraná témata navazujete osobní praxí a samostudiem
  • poptejte se známých, jestli jim doma nestojí opřené a nepoužívané podložky, které můžete odkoupit za nižší cenu - možností je spousta

yogamats bazar

Zdroj obrázku: Joga Bazar (Facebook)

Podložky si sami vyrobte

Nakoupit se dá třeba 30 metrový pás materiálu, který si na jednotlivé podložky naměříte a nastřiháte. Tím snížíte cenu za jednu podložku na úplné minimum.

yogamats rolls

Zdroj obrázku: bodynova

Žádná z takových podložek asi nebude velkým hitem a brzy je budete muset vyměnit.

V případě omezeného rozpočtu v začátcích však platí pravidlo: “Lepší něco, nežli nic” a klient, který si zapomene vlastní podložku doma, vám za jakoukoliv erární studiovou i tak velmi poděkuje.

Jak udržet vaše podložky čisté a voňavé?

Při józe a zejména při relaxačních typech cvičení tráví klient značnou dobu v těsné blízkosti podložky. Pro příjemný zážitek všech je důležité, aby se z povrchu podložky nelinul nepříjemný zápach, který by relaxaci a zážitek ze cvičení narušoval.

5. Zvolte správný materiál

Ideální materiál pro častější čištění je materiál s tzv. uzavřenými buňkami. Díky uzavření není nic vstřebáváno dovnitř a proto je možné podložky čistit důkladně jen po povrchu.

Mezi takové materiály patří např. TPE, eco PVC, PVC nebo přírodní kaučuk. Tyto materiály vám umožní udržovat podložky čisté a hygienické i při častém používání.

6. Nechte klienty po hodině čistit podložky

Po každé proběhlé hodině nechte své klienty zapůjčené podložky očistit. Je opravdu málo lidí, kteří by s tímto jednoduchým pravidlem měli problém. Ušetříte čas strávený čištěním a klienti vidí sami, že se podložky po každé hodině čistí, což zvyšuje důvěru v jejich hygieničnost.

Přímo v sále mějte k dispozici dostatečné množství čistícího prostředku v rozprašovačích a dva koše. Jeden s čistými ubrousky nebo žínkami a druhý na ty použité.

Jednou za čas nezapomeňte na větší a důkladnější čistění, kde si sami ohlídáte, že jsou vaše podložky perfektně čisté - a to z obou stran. Zkrátka “generálka” 😉.

7. Nechte podložky po čistění proschnout

Základem je podložku otřít čistidlem a hadříkem, nechat proschnout a teprve poté srolovat, což ale často v praxi nelze hned tak udělat.

3 přístupy, jak to řešit:

  • nechat podložky na zemi a vše nechat uklidit lektora po poslední hodině - vyplatí se pokud máte ve studiu hodně hodin za sebou a nemůžete podložky ihned po cvičení sbalit
  • mít ve studiu navíc papírové ubrousky nebo suché žínky pro čištění podložek do sucha
  • pokud je to možné, mít na zdi podlouhlé tyče, na které se podložky přehnou, nikoliv srolují. Tím se zajistí, že podložky správně proschnou a nezůstanou vlhké

Jak snížit náklady na čistící prostředky?

Na trhu existuje celá řada čistících prostředků určených speciálně pro jogamatky. Jaký prostředek zvolíte závisí na materiálu vašich podložek a vašich osobních preferencích.

Jak správně vybalancovat cenu při takové frekvenci používání?

8. Nakupuje ve velkém.

Je to ekonomičtější a zároveň ekologičtější varianta šetrná k životnímu prostředí. Základ je mít dostatek lahviček s rozprašovačem. Ty můžete nakoupit samostatně za pár korun a opakovaně je doplňovat z většího balení čističe.

Stejně jako u TIP 4: Řekněte si o slevu vám i zde poradíme, ať si při nákupu většího množství zkusíte říct o množstevní slevu u dodavatele.

9. Vyrobte si vlastní voňavé čistidlo

Na každodenní čištění pak používáte vlastnoručně vyrobený přípravek a na “generálku” jednou za týden kupovaný. Tato kombinace může být příznivější pro vaše výdaje.

Na internetu lze najít mnoho návodů na vlastní čistidlo. Například tento nebo tento:

  • 20 ml lihu nebo vodky nebo glycerinu
  • 80 ml destilovaná voda
  • 5 kapek tea tree oleje
  • 3 kapky EO eukalypt
  • 10 kapek EO pomeranč

Předtím než však začnete používat vlastnoručně vyrobené přípravky, pečlivě otestujte, že nejsou něčím závadné - ať už pro vaše klienty nebo pro materiál podložky.

10. Přidejte do vašich provozních podmínek informaci o možnostech zapůjčení jógamatky

Pro klienty, kteří k vám míří poprvé, nebo pro ty, co tráví dovolenou poblíž vašeho studia a nemají podložku s sebou, je tato informace obzvlášť užitečná.

Spousta z nich může automaticky předpokládat, že ve vašem studiu jógamatky k zapůjčení nejsou a kvůli různým povinnostem nemají čas vám zavolat nebo napsat zprávu - lekci tak nakonec nenavštíví.

Pokud používáte Zenamu, ideálním místem pro informace tohoto typu je nastavení podmínek studia.

yogamat in terms of conditions

Klienti pak tuto informaci uvidí na vaší veřejné stránce s rozvrhem a nabídkou.

yogamat in public terms of conditions

tip

Pokud provozujete své vlastní jógové studio, oceníte systém, který vám vedle vypisování lekcí, kurzů a workshopů umožní též snadnou správu rezervací, příjem a automatizaci plateb a ulehčí vám v administrativě s odhlašováním, storno poplatky a postará se klidně i o náhradníky.

Proto jsme vytvořili Zenamu. Zenamu je schopno pokrýt veškeré potřeby jóga studia i samostatného lektora.

Prozkoumat všechny funkce

Seznam vašich lekcí a rezervační formulář je přizpůsobený pro všechna zařízení. Vaši klienti mohou provést rezervaci na mobilu, počítači i tabletu.

Spolu se spřátelenými jogínkami, které byly prvními nadšenými uživatelkami, jsme náš systém vypiplali do posledního detailu. Systém navíc neustále rozvíjíme a díky vaší zpětné vazbě přinášíme téměř každý měsíc různá vylepšení a zjednodušení.