Preskočiť na hlavný obsah

Jak se stát instruktorem jógy v ČR?

· 6 minút čítania
Honza Bouchner
zakladatel a tech lead Zenamu.com

Pokud už jste někdy dříve pátrali po článcích, které vám v ucelené formě zodpoví na všechny otázky týkající se toho, jak se stát lektorkou nebo lektorem jógy, možná jste stejně jako já došli k tomu, že s množstvím získaných informací přibývají i dalších dotazy:

  • Jaký kurz nebo certifikát potřebuji k tomu, abych se mohl/a začít jógou živit?
  • Jaký je rozdíl mezi instruktorem 1., 2. a 3. třídy, případně RYT (Registered Yoga Teacher) 200, 300 a 500?
  • Jaký je postup pro schválení certifikátu získaného v zahraničí?
  • Jak dlouho kurz instruktora jógy trvá a kolik to stojí?

Následující článek shrnuje veškeré mé poznatky a věřím, že spousta z vás v něm nalezne přínosné informace pro své další rozhodování a směřování.

Instruktor jógy v ČR a právo

K legálnímu vyučování jógy v ČR je nutné si založit živnost a získat živnostenský list.

Instruktor jógy (konkrétně "Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti jógy") je tzv. vázaná živnost, což znamená, že k ohlášení musíte na úřadě doložit i odbornou způsobilost k vykonávaní dané činnosti.

Odbornou způsobilost získáte na kurzu, jehož úspěšným zakončením obdržíte certifikát s doživotní platností a Osvědčení o rekvalifikaci.

Jakmile máte certifikát a jste rozhodnutí začít se jógou živit, vaše další kroky musí směřovat na živnostenský úřad.

Můžu učit jógu bez certifikátu?

Neoficiálně je to samozřejmě možné, ale je to v rozporu s legislativou. V okamžiku, kdy přijde kontrola a vy se nebudete mít čím prokázat, dostanete se do problémů.

V případě, že mimo vlastní lekce plánujete učit v jóga studiích, někdo ze studia za vás musí převzít zodpovědnost. A souvisí s tím i vystavování faktur. Ne každý vám dá peníze na ruku a případná rizika plynoucí z učení bez certifikátu nebude nejspíš ochoten podstoupit.

Všichni si nejspíš uvědomujeme, že ze všeho nejdůležitější je praxe a soustavné vzdělávání. A že diplom ani certifikát ještě nikoho odborníkem na danou problematiku nedělá. Nejednoho indického učitele by to zřejmě pobavilo, ale jde o platné zákony a nařízení, které je nutné respektovat.

Můžu učit jógu s certifikátem ze zahraničí, např. z Indie?

V případě, že máte certifikát ze zahraničí (např. RYT 200), musí být potvrzený naším ministerstvem. Samotný certifikát získaný v zahraničí bez dalšího potvrzení ministerstvem vám při ohlašování živnosti na úřadu nestačí.

Snazší cesta je, že vedle certifikátu, který jste získali v zahraničí, absolvujete ještě rekvalifikační kurz zde v ČR.

Dalšími možnými cestami k uznání jsou zkoušky u Hospodářské komory ČR, získání apostily (ověření podpisu a otisku razítka na listině za účelem jejího použití v zahraničí), případně absolvování procesu superlegalizace na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Podrobnější informace k uznávání certifikátů ze zahraničí naleznete v navazujícím článku:

Výběr kurzu pro získání certifikátu

Dle Živnostenského zákona musí osvědčení vydávat zařízení akreditované MŠMT.

V České republice je na výběr ze spousty jóga studií i institucí, které jsou k vydávání akreditované. Některé z nich jsou navíc součástí Yoga Alliance (jedna z několika mezinárodních jógových asociací zastřešující školy a lektory) a u těch je možné získat i mezinárodní certifikáty (RYT 200, RYT 300), které vás opravňují učit jógu všude po světě.

S certifikátem s akreditací MŠMT můžete vést lekce v ČR. Pokud s ním chcete vést lekce po světě, je možné si připlatit za verzi v cizím jazyce a prostudovat pravidla a předpisy pro splnění povolení k pracovní činnosti v dané zemi.

Při výběru kurzu si sežeňte dopředu co nejvíce informací, řiďte se svým vnitřním instinktem a klidně se doptejte na tipy i svých učitelů, kterým věříte.

Jak dlouho kurz instruktora jógy trvá a co všechno se naučím?

Kurzy jsou nejčastěji v rozsahu 150 - 200h a konají se cca jednou za měsíc o víkendu po dobu následujícího půl roku ve skupince do 10 studentů.

Kurz 150 h je úplné minimum k získání certifikátu MŠMT - lektor 2. třídy

S dotací 200 h člověk získá základní certifikát MŠMT a většinou dostane i druhý certifikát od Yoga Alliance.

Pokud někde narazíte na kurz lektora 3. třídy, jde v podstatě o přípravu na lektora 2. třídy a jeho absolvování vám neumožní získat osvědčení o rekvalifikaci a následně živnostenský list.

Každý víkend kurzu je věnován konkrétním tématům

  • teoretické základy z oblastí anatomie, fyziologie, pedagogiky či právního minima (pojištění, typy smluv atd.) jsou propojeny s praktickými zkušenostmi
  • na probraná témata navazujete osobní praxí a samostudiem

Z teoretické oblasti je nutné splnit osnovu danou MŠMT, případně Yoga Alliance, dvě třetiny zbývajícího času jsou zaměřeny na praxi.

Na konci kurzu vás čeká závěrečná zkouška složena z:

  • docházky na hodiny - někde stačí 80 %, někde je vyžadována 100 % účast
  • pár desítek hospitačních hodin, kdy cvičíte ve studiu jako hostující lektor
  • praktická zkouška
  • krátká seminární práce na téma dle vašeho výběru

Ke dni složení zkoušky a získání certifikátu je nutné dosáhnout věku 18 let.

Po absolvování 200 h můžete pokračovat různými dalšími semináři nebo třeba kurzem 300 h a budete mít certifikaci RYT 500. A tak dál 🙂.

Kolik stojí kurz instruktora jógy?

Základní kurz 150 h stojí 20 - 25 000 Kč.

200 h kurz už se pohybuje okolo 30 000 Kč.

V ceně jsou zahrnuty služby lektorů, studijní materiály, půjčovné za pomůcky, osvědčení s akreditací atd.

Je možné využít k úhradě kurzu dotaci?

Některá studia umožňují zájemcům proplatit kurz Úřadem práce v rámci rekvalifikace. Neplatí to však univerzálně a rozhodnutí je na každém jednotlivém úřadu.

V minulosti bylo možné využít i různých dotací z Evropského sociálního fondu, např. POVEZ II, kdy úřad proplatil 85 % ceny, nebo Projekt na podporu zaměstnanosti.

V případě, že chcete využít některou z těchto možností, doporučuji zkontrolovat dobu realizace projektu (projekty EU mají omezenou dobu, kdy je možné dotace čerpat) a zavolejte si na příslušný úřad práce. Navedou vás k dalším informacím.

Vyřízení živnosti na živnostenském úřadu

Jakmile získáte certifikát, odneste jej společně s výpisem z Rejstříku trestů na živnostenský úřad.

Ohlásíte živnost, zaregistrujete se do evidence (finanční úřad, zdravotní pojišťovna, ČSSZ atd.) a zaplatíte poplatek. Pokud je vše v pořádku, právo k provozování živnosti jako Instruktor jógy vám vzniká dnem ohlášení živnosti 😉.

Pojištění lektora jógy

Pamatujte i na vlastní pojištění odpovědnosti kvůli situaci, kdy při vaší lekci dojde k nějakému zranění. Je to nepříjemné, ale stát se to může. Pro konzultaci vyhovujícího pojištění vám doporučuji obrátit se na Českou komoru fitness.

tip

Jakmile se vydáte na cestu lektora jógy a vaše klientela se rozroste, oceníte systém, který vám vedle vypisování lekcí, kurzů a workshopů umožní i snadnou správu rezervací, plateb a ulehčí vám v administrativě.

Z toho důvodu jsme vytvořili Zenamu. Díky zaměření pouze na jedno odvětví - jógu - je Zenamu schopno pokrýt veškeré potřeby jóga studia i samostatného lektora.

Seznam vašich lekcí a rezervační formulář je přizpůsobený pro všechna zařízení. Vaši klienti mohou provést rezervaci na mobilu, počítači i tabletu.

Prozkoumat všechny funkce